Naamloos-1

FEATURED: IOS vs ANDROID vs MICROSOFT

IOS vs ANDROID vs MICROSOFT

ANDROID

Android is een besturingssysteem voor mobiele telefoons, tablet-pc’s, camera’s enz. Het is gebaseerd op de Linuxkernel en het Java-programmeerplatform. Android is ontwikkeld door Android Inc, maar werd in 2005 overgenomen door Google.

Apps downloaden of kopen doe je via de de Playstore. Of je de app gratis kan downloaden of ervoor moet betalen hangt af van enkele factoren. Ten eerste hangt het af van het land van de gebruiker. Ook de versie van Android op het mobiele apparaat is een belangrijke factor. Als laatste hangt dit af van de telecomaanbieder. Ontwikkelaars van de apps mogen hun software ook buiten de Google playstore aanbieden. Het is gebruiksvriendelijker, MAAR je smartphone kan hierdoor wel meerdere virussen oplopen.

Afbeelding3

Verschillende versies:

Schermafbeelding 2016-05-24 om 00.25.07

Android is tevens het systeem met de meeste mogelijkheden. Apps die betalend zijn of niet in jouw land beschikbaar zijn of niet op jouw versie werken kunnen vaak toch geïnstalleerd worden. Zodra je een beetje handig bent op de computer jan je deze .apk bestanden opzoeken en installeren. Om dit te kunnen moet je wel bepaald opties aanzetten. (soms ontwikkelaar tools en zeker apps van onbekenden toelaten.)

Welke problemen komen we soms tegen?

We merken bij budgetphones dat ze vaak niet sterk genoeg zijn om de laatste nieuwe apps vlot te draaien en ook het intern geheugen is vaal niet voldoende. Anderzijds zijn dit de ideale smartphones als instapmodel maar je wil dan snel meer. Sommige gebruikers zijn  hierdoor ook ontevreden over Android. Het grote verschil met bijvoorbeeld Apple is dat de hardware door verschillende fabrikanten kan gemaakt zijn. Bekijk het zoals een pc. Het besturingssysteem is vaak hetzelfde maar de kwaliteit, snelheid en stabiliteit van het systeem hangt vaak af van de fabrikant van de hardware. Dit merken we ook bij Android. Apple daarentegen kan zijn besturingssysteem en hardware perfect op elkaar afstemmen omdat ze alles zelf maken.

Wat maakt Android beter dan ios?

Beter app management. Dankzij de “Application manager” heb je een duidelijk overzicht van je apps. Kan je ze uitzetten, stoppen, data verwijderen etc. Kortom je hebt het volledige beheer in handen.

Verschil met iOS8? Bij Apple kan je een app enkel dicht swipen en verwijderen door het symbool lang ingedrukt te houden. Bovendien kan je het geheugengebruik van een app niet veranderen en standaard apps instellen is ook niet mogelijk. Bv safari als default browser.

Afbeelding6

Applaus voor Apple, eindelijk zijn er Widgets in iOS notificatiepaneel, maar dit is een beetje te laat. Android gebruikers hebben al jaren de mogelijkheid om widgets op het home en lock screen te plaatsen. Ook deze widgets zijn weer aanpasbaar op zichzelf.

Afbeelding7

Volledige interface aanpassen is mogelijk in Android. iOS 8 heeft wel enkele nieuwe mogelijkheden maar algemeen genomen is op Android alles aan te passen. De icoontjes, achtergronden, … . Nog een groot voordeel van Android tov iOS. Als je aan iPhone ontgrendeld krijg je alle apps op een rijtje te zien. Android daarentegen opent jouw eigen startscherm. Verschuif pictogrammen (apps) voeg er toe, verwijder ze, etc. je kan het vergelijken als je bureaublad van jouw computer. Een overzicht van alle apps (alfabetisch gesorteerd zoals Apple) krijg je door te duwen op de middelste bolletjes.

Afbeelding8              Afbeelding9

Google maps werkt geweldig op Android, niet zo goed op iOS.  op Android kun je elke manier kiezen om ergens te geraken, auto, te voet, trein, tram bus, Uber… alles werkt en hij kent de actuele tijden van alles. Op iOS kan je er geraken, met de auto….

Split-screen multitasking! Ja je leest het goed. 2 apps tegelijk openen en multitasking is een geweldige optie in Android.

Afbeelding10

Het grote verschil voor de tablet gebruikers? Meerdere individuele profielen. In tegendeel tot de iPad weten ze bij Google dat een Tablet vaak een gezinstoestel is. Je hebt dus de mogelijkheid om zoals op een pc aan te melden met verschillende accounts. Zo krijg je jouw mails, apps etc. te zien.

Afbeelding11

De mogelijkheid om bij de meeste toestellen een MicroSD card te plaatsen. Android kan bovendien bijna alle media bestanden afspelen. De vrijheid om muziek, filmpjes en foto’s op een SD-kaart te plaatsen en direct in de smartphone te kunnen bekijken en afspelen is gewoon een zalig gevoel van vrijheid en functionaliteit. Kom je met 32GB niet toe? Dan steek je gewoon een kaartje van 64GB of meer! Simpel!

Android biedt veel meer veiligheidsopties. iPhone laat je swipen, een vingerafdruk scannen of een pincode van 4 cijfers invoeren. Op Android heb je veel meer keuze:  open swipen, Pin code van 4 of meer nummers, patroon op meerdere punten tekenen, een wachtwoord, vingerafdruk, gezichtsherkenning, favoriete afbeelding aanduiden,… je kan zelfs meer apps downloaden met meer mogelijkheden.

Afbeelding12

Een extra voordeel, je hangt niet vast aan de playstore. Apps kan je installeren van overal! Ook oudere versies installeren etc is mogelijk.

IOS

IOS is het besturingssysteem van IPhone, IPad, IPod Touch en van de Apple TV (tot en met de 3e generatie). En ja inderdaad, het wordt ontwikkeld door Apple. Apple is door de jaren heen enorm gestegen qua populariteit. Hierdoor is IOS het 2e meest gebruikte besturingssysteem op smartphones.

Afbeelding4

Toen de eerste IPhone werd uitgebracht, was er eigenlijk nog geen naam voor het besturingssysteem. Apple zei daarom dat IPhone op OS X draaide, Apples besturingssysteem.

Er was ook nog een groot probleem. Externe applicaties werden niet ondersteund door het besturingssysteem. Daarom zijn ze daarmee aan de slag gegaan. En zo werd Software Development Kit (SDK) ontwikkeld. Die kreeg dan de naam IPhone OS.

Later veranderde Apple de naam IPhone OS in iOS. De naam was eigenlijk in gebruik door Cisco en daarom ging Apple een licentieovereenkomst aan met Cisco om een rechtzaak te voorkomen.

Verschillende versies:

Schermafbeelding 2016-05-24 om 00.29.32

Apple is er sterk op vooruit gegaan. Zeker als je weet dat je bij de eerste versies moest betalen om een update te doen.

Welke opties van iPhone zijn beter dan Android?

3D touch, Apple heeft de nieuwe mogelijkheid gecreëerd om in 3d te gaan touchen. Het scherm weet hoe hard je drukt op het scherm. Afhankelijk van de druk die je uitoefent krijg je andere opties of mogelijkheden.

De camera app van Apple zorgt ervoor dat je er goed uitziet en ook landschappen zien er geweldig uit. Apple heeft hun foto app enorm ontwikkeld en hier is niets op aan te merken. De foto’s die je maakt zijn van sublieme kwaliteit.

Mix liedjes en edit filmpjes on-the-go, met garageband composer je muziek op de tram! Je hebt een kleine studio voor film en muziek in je broekzak. Geweldig voor mensen die hier vaak mee bezig zijn, leuk voor de occasionele gebruiker.  iMovie werkt echt zeer fijn op iOS. Heb je deze app nog niet gebruikt? Doen is de boodschap.

Afbeelding13

Op de iPhone 6s heb je iets nieuw en leuk! Live foto’s.

Hoe werkt live foto? De moment dat je een foto neemt slaagt de iPhone 1,5 seconde voor het nemen van de foto op en ook 1,5 seconde van erna. Je hebt dus een live foto van 3sec (incl. geluid). Binnenkort zullen zeker de social media en andere apps de mogelijkheid geven om meer te gaan doen met deze foto’s.

Siri,  heeft dit nog uitleg nodig? Siri evolueert continu. Kort genomen kun je een “gesprek” met je telefoon hebben en Siri dient vooral om voor jou dingen op te zoeken. Restaurant, fotos, maar je kan ook opdrachten geven. Zoals typ een sms of bel naar. Siri doet het graag voor jou.

MICROSOFT

Als laatste van de 3 hebben we de Windows Phone. Die draait op het besturingssysteem van Microsoft. De eerste Windows Phone is pas uitgekomen in 2010, het besturingssysteem is pas midden 2011 officieel geïntroduceerd.

Hoe komt dit? Wel in het begin was het besturingssysteem enkel beschikbaar in de talen Engels, Frans, Italiaans, Duits en Spaans. Maar toen kwam er de Mango-update. Het grootste voordeel voor ons is natuurlijk dat de Nederlandse taal hierna wordt ondersteund.

Afbeelding5

Windows is nu in een grote opmars met de Windows10.

Waar staat Microsoft nu?

Er is heel veen controverse over Windows 10. Gratis? Het controleert je! Het verkoopt jouw gegevens! Er wordt heel veel gezegd.  We weten ook dat er nog wat foutjes en bugs in Windows 10 zitten. MAAR:

Laat ons even focussen op de goede en leuke dingen.

Wat proberen ze te bereiken? Windows 10 moet hét nieuwe besturingssysteem worden. Ze opteren voor een volledige samenwerking tussen phone, tablet en pc. Windows werkt er aan om hun systemen niet naast elkaar, zoals je nu vaak tegenkomt, maar volledig met elkaar te laten werken en te communiceren. Het maakt dus niet uit welk toestel je in de hand hebt. Je kan gewoon verder werken.

Waarom heeft Windows potentieel? Alhoewel de office toepassingen ook volledig beschikbaar zijn op iOS en Android werken ze toch net iets vlotter op Windows Phone.  Ook de synchronisatie van bestanden is perfect geïntegreerd. Een nadeeltje van deze mobiel zijn de andere Apps. Maar we zijn er zeker van dat als er meer Windows Phone gebruikers bijkomen dat deze zeker gaat bijbenen met iOS en Android. Kortom binnen en bepaalde tijd spreken we weer over 3 grote spelers.

Afbeelding14

Welke smartphone past nu het beste bij mij?

Afbeelding6

Ben je eerder een Apple fan, trekt android al je aandacht of in Windows toch meer jou ding? Om te beginnen: stap uit je comfortzone en probeer eens iets nieuws. Het is niet omdat je al jaren bij hetzelfde besturingssysteem zit dat er een ander niet minstens even goed kan zijn.

Hier zijn enkele voor- en nadelen van elk besturingssysteem:
iOS

Voordelen:

  • Intuïtieve bediening waardoor iOS-toestellen erg gebruiksvriendelijk zijn. Van de instellingen tot de gebaren.
  • iOS verbruikt niet veel batterij of opslagruimte. Dit komt omdat iOS qua hardware enkel rekening moet houden met de Iphone en Ipad.
  • Het ondersteunen van ‘oudere’ modellen is makkelijker, omdat iOS een gesloten systeem is.
  • Als je werkt met andere toestellen van Apple (zoals Mac, Ipad, ed.) dan heeft Apple een grote voorsprong op de andere. Alles wordt automatisch gesychroniseert op al je toestellen. Handig, toch?
  • Enorm groot aanbod in de appstore.
  • Stabiliteit
  • Beschermd systeem

Nadelen:

  • iOS biedt weinig mogelijkheden om je toestel naar jouw hand te zetten. Vind jij het belangrijk om alles te tweaken, om widgets ed. te hebben? Dan is iOS niets voor jou.
  • Apps kan je enkel uit de appstore halen.
  • iOS draait enkel op de toestellen van Apple.
  • Je raakt snel gebonden aan het systeem, waardoor overschakelen moeilijk kan zijn.
  • Prijzige toestellen

Android

Voordelen:

  • Open mentaliteit van Google: Android is toegankelijk voor iedereen en iedereen kan het OS bewerken.
  • Het OS kan geïnstalleerd worden op verschillende smartphones. Er bestaan honderden smartphones waar Android op wordt gedraaid. Het voordeel hiervan is dat er verschillende prijsklassen zijn.
  • Groot aanbod van apps in de PlayStore.
  • Dankzij widgets kan je alles wat jij interessant vindt op je beginscherm plaatsen. Zo zie je direct de laatste nieuwtjes of updates over de dingen die jou interesseren.
  • Als je een app niet vindt in de PlayStore is er nog geen reden tot paniek. Je kan hem ook ergens anders vinden. MAAAARRRR hier moet je mee oppassen, want dan kan de app virussen bevatten.
  • Meer controle over je smartphone.

Nadelen:

  • Fragmentatie door veel verschillende toestellen.
  • Veel rotzooi in de PlayStore.
  • Beveiligingsrisico’s
  • Gebruikersinterface is bij elk merk anders.
  • Bediening is niet altijd overzichtelijk.

Windows Phone

Voordelen:

  • Gebruiksvriendelijk
  • Sterke integratie van de sociale netwerken
  • Unieke ‘tegel’ lay-out
  • De toestellen zijn er in verschillende formaten en prijzen.
  • Ben je een voorstander van Microsoft? Dan is de Windows Phone iets voor jou. Want zoals we eerder al zeiden, draait de WP op het besturingssysteem van Microsoft.

Nadelen:

  • Weinig diversiteit in toestellen
  • Beperkt ecosysteem
  • Interface is niet aanpasbaar
  • Weinig apps
  • Klein marktaandeel

DUS DUS DUS wil je weinig risico lopen en kies je voornamelijk voor gemak? Kies dan voor een Iphone. Wil je gebruiksgemak, maar toch niet al je geld spenderen aan een smartphone? Ga dan voor Android, hier heb je veel mogelijkheden mee. Gebruik je minder apps en wil je een smartphone dat de gebruikerservaring van Windows 10 in jouw handpalm legt? Dan is de Windows Phone zeker iets voor jou!